A lábsebészeti műtéteket követő nyiroködéma és kezelése

A lábsebészeti műtéteket követő nyiroködéma és kezelése

Lábsebészeti műtétek következtében átmenetileg romolhat vagy végleg károsodhat a nyirokkeringés a lábon. Emiatt sokszor alakul ki akutan vagy krónikus jelleggel szöveti ödéma, nyiroködéma másnéven limfödéma, amely klinikai tünetei alapján könnyen felismerhető. Nyiroködémának több stádiuma fordulhat elő, kezdetben a duzzanat megtartja az ujjbenyomatot. Előrehaladott állapotban súlyos bőrtünetek jelennek meg az előzetes gyulladások, fertőzések következtében. A későn felismert, kezeletlen nyiroködémában komoly szövődmények alakulhatnak ki. A nyirokcsorgás a beteg életminőségét erősen leronthatja, mivel nem tud az utcán közlekedni a cipőjébe csorgó folyadék miatt.

A posztoperatív ödéma kezelése szakorvos felügyelete alatt a nyirokterápiában jártas gyógytornász feladata lenne. Külföldi kórházakban már gyakorlatban is megvalósul a nyirokterápia mint a fizioterápia része. A terapeuta már a műtét előtt alaposan kikérdezi és megvizsgálja a beteget, hogy van-e előzőleg kialakult nyiroködémája, és felméri az aktuális mozgásállapotát.

A lábsebészeti műtétet követően a gyógytornász prevenciós jelleggel végez ödémamentesítő kezelést a sebgyógyulás elősegítésére, a műtéti szövődmények elkerülése miatt. Ennek az egyénre szabott komplex terápiának része a keringésjavító gyógytorna, a kézi nyirokdrenázs és a kompressziós gyógyászati eszközök alkalmazása. Amennyiben bizonyos idő elteltével – akár hónapok, évek is lehetnek – krónikus nyiroködéma alakul ki a műtött lábon, minél hamarabb érdemes elkezdeni az ödémamentesítő kezeléseket és a beteget ellátni olyan eszközökkel, oktatással és tanácsadással, ami a mindennapjait segítheti és napi szinten képes karbantartani ödémás állapotát. Már modernebb technológiájú eszközök is segíthetnek a javult állapot megőrzésében. Ilyenek az egyedi engedéllyel elérhető, napközben is kényelmesen viselhető síkkötött harisnyák és az inelasztikus tépőzáras eszközözök. A limfödémás beteg a megfelelő kompressziós eszközöket viselve, rendszeres mozgással és nyiroktornával sokat tehet a számára elfogadhatóbb állapot megőrzéséért.

2017-ben megalakult a nyirokterapeutákat összefogó egyesület a Magyar Nyirokterapeuta Társaság. Célja, hogy elérhetővé tegye az orvosok és a nyiroködémás betegek számára a megfelelő tájékoztatást és a szakszerűen kezelő terapeuták elérhetőségét egy országos hálózat kiépítésével.

 

FÜREDI RITA
gyógytornász, nyirokterapeuta